TABIIY GAZNI NORDON KOMPONENTLARDAN TOZALASHDA SELEKTIVLIGI YUQORI BO‘LGAN AMINLI ERITMALARDAN FOYDALANISHNING SAMARADORLIGI - Yuldashev, T.R. (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2023)
Nordon gazlarni tozalashda selektivligi yuqori bo‘lgan aminlarni tanlash shartlari va mezonlari ko‘rib chiqilgan. Aminli tozalashda har xil mono- va dietanolaminli eritmalar qo‘llaniladi va ular yordamida tabiiy gazning tarkibidan vodorod sulfid, merkaptanlarni va uglerod gazlari olib chiqiladi. Maqolada kislotali gazlarni aminli tozalashning samaradorligiga ta’sir qiluvchi omillar va texnik-iqtisodiy maqsadga muvofiqliligi muhokama qilingan. Oltingugurtdan aminli tozalashda sodir bo‘ladigan asosiy jarayon bu-massaalmashinuv qurilmalarida ta’minlangan kolonnali apparatdagi (absorberda) vodorod sulfidni absorbsiyasi, merkaptanlar va uglerod ikki oksidi absorbsiyasi hisoblanadi. Tozalash jarayonlari uchun katta miqdordagi har xil turdagi yutgichlar ishlangan va ishlab chiqariladi.