TABIIY GAZLARNI MEA VA DEA ALKANOLAMINLI ERITMALAR YORDAMIDA NORDON KOMPONENTLARDAN TOZALASH JARAYONINING SELEKTIVLIGI - Yuldashev, Tashmurza Raxmanovish; Eshniyozov, Akmal Dilmurodovich; Yuldashev, Nuriddin Tashmurzayevich; Abdullayev, Shaxzod Abdiraxmono‘g‘li (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
Ilmiy maqolada tabiiy gaz tarkibidagi nordon komponentlarni selektiv tozalashda optimal absorbent yoki ularning kombinatsiyalangan turlarini tanlash mezonlari va ketma-ketliklari, shuningdek absorbsiya asosidagi tozalash texnologiyasida uchraydigan muammolar yoritilgan. Mono- va dietanolamin eritmalari asosida vodorod sulfidi, uglerod dioksidi hamda merkaptanlarni yutishda qo‘llash usullari va ularning samaradorligi o‘rganilgan. Kolonna turidagi absorber uchun alkanolaminlarning optimal tarkibi ishlab chiqilib, tajribalar natijasida MEA va DEA eritmalariga efirlar qo‘shish orqali yangi kombinatsiyalangan absorbentlar sintez qilingan. Tadqiqotlarda MEA va DEA ning turli nisbatlari qo‘llanilib, tabiiy gazni nordon komponentlardan tozalash samaradorligi aniqlandi.