BUXORO-XIVA MINTAQASI TERRIGEN KOLLEKTORLARIDA NEFTNI SUV BILAN SIQIB CHIQARISH KOEFFITSENTIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR MA’LUMOTDORLIGINI BAHOLASH - Agzamov , Avaz Xamidillaevich; Turdiyev , Shoxjaxon Shermamato‘g‘li; Agzamova , Sevara Avazovna; Sultonov , Nodir Normurodovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
Terrigen kollektorlarda neftni suv bilan siqib chiqarish koeffitsientiga ta’sir etuvchi omillarning ma’lumotdorligini baholash natijalari keltirilgan. Buxaro-Xiva mintaqasidagi terrigen jinslar bilan ifodalangan neft uyumlarining geologik-fizik sharoitlarida neftni suv bilan siqib chiqarish koeffitsientiga qatlamni yuvilganlik darajasi, neftni harakatchanligi, kollektorni boshlang‘ich suvga to‘yinganligi, o‘tkazuvchanlik, qatlamni turliligi, qatlam harorati va g‘ovaklik koeffitsienti eng katta ta’sir etishi aniqlangan. Olingan tadqiqot natijalarini nefti suv bilan siqib chiqarish koeffitsientini hisoblash modellarini yaratishda inobatga olish tavsiya etilgan.