TABIIY GAZLARNI VODOROD SULFID VA UGLEROD OKSIDLARIDAN TOZALASHDA QO‘LLANILADIGAN ABSORBENTLAR - Yuldashev, T.R. (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2023)
Maqolada tabiiy gazni nordon komponentlardan tozalashda qo‘llaniladigan aminli jarayonlar ko‘rib chiqilgan. Hozirgi vaqtda tabiiy gazlarni nordon komponentlardan tozalashda qo‘llanilanidigan MDEA eritmasining qo‘llanilishi va uning sifatiga qiyosiy baho berilgan. Aminli eritmalar bilan to‘yingan komponentlarni regeneratsiyalash eksperimental tadqiqotlari shuni tasdiqlaydiki, EMS ning DEA, MDEAga qo‘ndirmalari yoki ularning aralashmasidagi nordon komponentlarning desorbsiya jarayonini  tezlashtirish holatlari ko‘rib chiqilgan.
Keywords: aminlar; absorbent; uglerod ikki oksidi; oltingugurt; gazni tozalash