MOLIBDEN SANOATINING TEXNOGEN CHIQINDILARIDAN QIMMATBAHO METALLARNI AJRATIB OLISHDA ION ALMASHINUV JARAYONLARINI QO‘LLASH ISTIQBOLLARI - Vaxidov , Bahriddin Raxmidinovich; Eshonqulov , Uchqun Xudaynazaro‘g‘li; Rustamov , Islomjon Ilhomovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
Maqolada molibden gidrometallurgiyasida ion almashinish jarayonlarining hozirgi holati va rivojlanish istiqbollari ko‘rib chiqilgan. Yuqori selektiv ionitlar yordamida kislotali muhitda hosil bo‘ladigan molibdenning poliion shakllarini ajratib olish tahlil qilingan. Ionit qatlamida teng konsentratsiyali frontning shakllanish jarayonlari, sorbsiyaning kinetik parametrlari, shuningdek, turli xildagi sorbsion qurilmalarning, jumladan, SNK kolonnalari va pachuklarning konstruktiv xususiyatlari va ishlash tamoyillari batafsil ko‘rib chiqilgan. Tarmoqning yetakchi korxonalarida joriy etilgan bo‘tanadan filtrsiz sorbsion tanlab eritmaga o‘tkazish va uning yuqori samaradorligiga alohida e’tibor qaratilgan.
Keywords: molibden; gidrometallurgiya; ion almashinish; ionit; sorbsiya; desorbsiya; poliionlar; gidrometallurgik jarayon; sorbsiya kinetikasi; ionit qatlami; konsentratsiya fronti; ion almashinish apparati