OKSIDLANGAN MIS RUDASI TARKIBIDAGI MINERALLARNING QAYTA ISHLASH TEXNOLOGIYASINI TANLASHDAGI AHAMIYATI - Elchiyeva, Mohinur Dilshodqizi; Xoliqulov, Donyor Bahtiyorovich; Boltayev, Olmos Najmidinovich; Niyazmetov, Baxtiyor Ergashovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
Mis metaliga talabning oshishi, qayta ishlanishi qulay bo‘lgan sulfidli mis rudalari zaxiralarining kamayishi oksidlangan, aralash tarkibdagi, balansdan tashqari mis rudalarini qayta ishlab kerakli komponentlarni ajratib olishga zarurat uyg‘otmoqda. Lekin oksidlangan mis rudalarining murakkab mineralogik tarkibi, gidrofillik xususiyati qayta ishlashda qiyinchiliklar keltirib chiqaradi. Mazkur maqolada oksidlangan mis rudalari tarkibidagi mis minerallarining fizik-kimyoviy xususiyatlari, qayta ishlash texnologiyasini tanlashdagi ahamiyatlari, flotatsiyalanish qobilyatini oshirishda qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan reagentlar va gidrometallurgik qayta ishlash usullari tahlil qilingan.
Keywords: oksidlangan mis rudasi; misning oksidli minerallari; flotatsiya; sulfidlab flotatsiyalash; sulfidlovchilar; gidrometallurgiya