SUYULTIRILGAN ERITMALARDA NATRIY KARBOKSIMЕTILTSЕLLYULOZANING POVIDON-YOD BILAN O‘ZARO TA’SIRINING TЕRMODINAMIKASI - Zokirova , Nodira Tursunovna; Muhamedova , Busora Ibragimovna; Todjiyev , Jamoliddin Nasiriddinovich (Sanoatda raqamli texnologiyalar, 2025)
Ushbu maqolada natriy karboksimetilsellyuloza (Na-KMTS) va povidon-yodning suyultirilgan eritmalarda o‘zaro ta’sirining termodinamik xossalari o‘rganilgan. Optik zichlik, elektr o‘tkazuvchanlik, pH qiymati, potensiometrik titrlash va IQ-spektroskopik metodlar yordamida interpolimer komplekslarning hosil bo‘lish jarayonlari tahlil qilingan. Tajribalar shuni ko‘rsatdiki, Na-KMTS va povidon-yod o‘rtasida 1,5:1,0 nisbatda eng kuchli o‘zaro ta’sirlar yuzaga keladi. Kompleks hosil bo‘lishi Gibbs energiyasi, ionlanish va konformatsion o‘zgarishlar orqali tasdiqlandi. Shuningdek, sirt tarangligi, adsorbsion izotermalar va Mitsella hosil bo‘lish nuqtasi orqali polimer kompleksning sirt faolligi baholandi. IQ-spektrlarda kuzatilgan funksional guruhlar o‘zgarishi orqali kimyoviy bog‘lanishlar shakllangani isbotlandi. Tadqiqot natijalari dori vositalari va farmatsevtik materiallar ishlab chiqarishda amaliy ahamiyatga ega.
Keywords: polivinilpirolidonning yodli kompleksi; natriy karboksimetilsellyuloza (NaKMTS); sirt-aktiv modda (SAM); sirt taranglik; PVJ-N-metilen